Неврологи разобрались во влиянии музыки на головной мозг

Hulumtuesit nga Universiteti Turku themeluar, çfarë nervore mekanizmat e nënvizojnë me reagime emocionale të cilat mund të dalin në përgjigje të muzikës, raportet Mjekësore Express. Në studim, hulumtuesit e pyeti 102 vullnetarë për të dëgjuar kompozimet muzikore që shkaktojnë shqetësime emocionale. Paralelisht, në trurin e vullnetarëve të nënshtruar për skanim.

Një program kompjuterik të ndihmuar për të treguar se cilat zona të trurit vihen në raportin mbi këtë emocion. Bazuar në aktivizimin e auditory dhe motor lëvore, shkencëtarët ishin në gjendje për të përcaktuar saktësisht dëgjuar vullnetare nëse i lumtur apo i trishtuar muzikë. Auditory lëvore proceset akustike elemente të muzikës, të tilla si ritëm dhe melodi. Aktivizimi i motorike lëvore mund të jetë e lidhur me faktin se muzika ngjall në dëgjues një kuptim i lëvizjes së lirë, madje edhe nëse personi nuk është me të vërtetë lëviz.

Hulumtuesit gjithashtu përcaktohet se cilat zona të trurit janë aktivizuar kur vullnetarët shikuar video, duke shkaktuar emocione të forta. Eksperti u aktivizua në qoftë se e njëjta zonë kur pjesëmarrësve të studimit të dëgjuar muzikë. Ajo doli, filma aktivizuar më të thellë zonat e trurit që rregullojnë emocionet në situata të jetës reale. Dëgjimi i muzikës nuk është fort i aktivizuar këto fusha.

Me sa duket, filma janë më reale kopje ngjarjet që shkaktojnë emocionet. Në lidhje me emocionet e shkaktuara nga muzika, ata janë të bazuara në akustike karakteristikat e muzikës dhe e pikturuar kulturore, ndikimeve dhe të historisë personale të personit.

Комментарии и пинги к записи запрещены.

Комментарии закрыты.